Agilis szoftverfejlesztés

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Hódosy Kristóf (vitalap | szerkesztései) 2019. január 23., 23:58-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „{{Tantárgy | név = Agilis szoftverfejlesztés | tárgykód = VIAUAV17 | kredit = 2 | tanszék = AUT | jelenlét = nem nézik | minmunka = házi feladat | tad = https:…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Agilis szoftverfejlesztés
Tárgykód
VIAUAV17
Általános infók
Kredit
2
Tanszék
AUT
Követelmények
Jelenlét
nem nézik
Minimális munka
házi feladat
Elérhetőségek


A tantárgy célja az agilis szoftverfejlesztés módszerének bemutatása. A tárgy megismerteti a hallgatókat az agilis módszertanok, ezen belül pedig az extrém programozás értékeivel. A hallgatók gyakorlatok keretében sajátíthatják el az agilis szoftverfejlesztés olyan kulcselemeit, mint például a tesztvezérelt fejlesztés, a folyamatos integráció, illetve a tervezés különböző szintjei. A tantárgy bemutatja, hogy az extrém programozás segítségével hogyan készíthetünk stabil kódot és hogyan juthatunk el az elkészült kódtól a kiadott hibamentes szoftverig.

Megszerezhető készségek, képességek: A hallgatók megismerkednek az agilis módszertanokkal, ezen belül pedig az extrém programozás elemeivel. A bemutatott technikák programozási nyelvtől és technológiától függetlenül alkalmazhatók a szoftverfejlesztésben. A kurzus során a hallgatók megtanulják azt is, hogy hogyan lehet a szoftverfejlesztési folyamatot az adott probléma megoldására testre szabni, és ezáltal egy mindig fejlődő tudáshoz jutni.

Követelmények

Házi feladat: A félév során 5 db kis házi feladatot kell megoldani, ezek egyenként legfeljebb 20 pontot érnek. Minden házi feladatot teljesíteni kell, majd az összegyűjtött pontok alapján alakul ki a jegy: 40, 55, 70, 85 ponthatárokkal.

Segédanyagok

Tapasztalatok

2018 ősz

  • Ebben a félévben sajnos nem tudtak géptermet szerezni az órák megtartásához, ezért kicsit más volt a tematika, mint a tantárgyi adatlapon. A Lengyel László által tartott előadások inkább ilyen beszélgetés-jellegűek voltak, szó volt az agilis fejlesztés alapelveiről, miért fontosak ezek, és hogy néz ki egy szoftver kiadása, ha agilis módszertanokkal dolgozunk. Gyakran voltak vendégelőadók, főleg az iparból, az egyik ilyen órán teszteket írtunk saját gépen (mindenki a számára szimpatikus nyelven), de volt olyan alkalom is, hogy az Evosofttól jöttek programozók elmondani, hogy náluk hogy működik az agilis fejlesztés, egyszer pedig az I épületben levő Ipar 4.0 központban jártunk körbe, ugyanis a házi témája is valami Ipar 4.0-hoz, IoT-hez köthető dolog kellett legyen, és ezt úgy is lehetett teljesíteni, ha egy ottani projekthez csatlakozunk (itt óvatosan kell választani, ugyanis egy másik csapat nyakába elég nagy feladatot varrtak). A házi feladat úgy nézett ki, hogy a 3. héten 3-4 fős csapatokba szerveződtünk, és közösen kellett "agilisan" lefejleszteni egy választott szoftvert, az 5 házi feladat azt jelentette, hogy 5 határidő volt, amikorra el kellett készülni a program egyes elemeivel. Az utolsó előtti előadáson kerültek bemutatásra a kész házik, aki addigra nem készült el vagy cserbenhagyta a csapata, az ezután egy zh-szerűséget kellett írjon, hogy kapjon jegyet a tárgyból. A bemutatásnál inkább arra volt kíváncsi, mennyire tudtuk alkalmazni az agilis elveket fejlesztéskor, úgyhogy ezt érdemes kiemelni prezentáláskor. Egyébként aki a bemutatásig készített egy működőképes, specifikációnak nagyjából megfelelő szoftvert kellő mennyiségű tesztesettel, és alkalmazott egy-két tanult elvet, annak könnyen adott jó jegyet. A gépterem hiánya miatt a tematika kissé ide-oda kapkodósnak tűnt, de cserébe könnyű volt jó jegyet szerezni. Szóval aki szabvál gyanánt, 2 kreditért szívesen foglalkozik egy szoftver projekttel csapatban, és érdekli az agilis fejlesztés és tesztelés, annak jó választás lehet ez a tárgy.