Adatbázisok

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Szakállas Gergely (vitalap | szerkesztései) 2018. január 14., 18:43-kor történt szerkesztése után volt.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Adatbázisok
Tárgykód
VITMAB04
Régi tárgykód
VITMAB00
Általános infók
Szak
info
Kredit
5
Ajánlott félév
3
Keresztfélév
nincs
Tanszék
TMIT
Követelmények
Labor
6 db
KisZH
6 db
NagyZH
1 db
Házi feladat
nincs
Vizsga
írásbeli és szóbeli
Elérhetőségek
Levlista
adatb@sch.bme.hu


A tárgy 2017-ben nagy változásokon esett át, a régi tárgy módosítatlan oldala: Adatbázisok (régi)

Követelmények

Előtanulmányi rend

A tárgy felvételéhez Bevezetés a számításelméletbe 2 tárgyból aláírás megszerzése szükséges.

A szorgalmi időszakban

 • Az aláírás feltételei:
  • A gyakorlatokon való részvétel, max. egyről lehet hiányozni. A gyakorlatok elején kisZH-t kell írni, ezek eredménye csak visszajelzés, hogy felkészültél-e, nem számít bele a félévvégi jegybe.
  • A nagyZH sikeres (min. 40%) megírása.
  • A laborok sikeres teljesítése. A laborokra otthon az előzetesen kiadott segédanyagokból fel kell készülni, ezt a laborvezetők beugró formájában ellenőrzik, és elégtelen felkészülés esetén megtagadhatják a részvételt.
   • A laborfeladatokat mindenki egyénileg kapja a labor elején, ezeket el kell készíteni, majd a kért forrásfájlokat és a jegyzőkönyvet a labor kezdőidőpontjától számított 24 órán belül fel kell tölteni a portálra. Többféle témájú feladatsor van, mindenki egyfélét dolgoz ki a félév során.
 • Pótlási lehetőségek:
  • A gyakorlatok és a kisZH-k nem pótolhatók.
  • A nagyZH egyszer, a félév közben pótolható.
  • Egy labor pótolható a pótlási héten. Ennek során újra meg kell írni egy beugrót, majd a pótolandó laborhoz tartozó, a hallgató témájától eltérő témájú feladatsort kell megoldani és feltölteni, szintén 24 órás határidővel.
 • Elővizsga: nincs.

A vizsgaidőszakban

 • Vizsga: szóbeli. A vizsgák írásbeli beugróval kezdődnek, ennek során egyetlen feladatot kell kb. 15 perc alatt súlyos hiba nélkül megoldani ahhoz, hogy a vizsga a szóbelivel folytatható legyen, ellenkező esetben a vizsga elégtelen. Sikeres beugrót követően, a szóbeli vizsgán tételt kell húzni (ez általában két témakört fed le), aminek kidolgozására kb. 15 perc áll rendelkezésre. Lehetőség szerint a hallgatók a gyakorlatvezetőiknél szóbeliznek, akik a teljes tananyagból tetszőleges sorrendben is tesznek fel kérdéseket, hogy a hallgató felkészültségéről meggyőződjenek.
  • Előfeltétele: az aláírás megléte.
  • Akik félév közben legalább 4-es (70% feletti) ZH-t írtak, azok a beugró alól mentesülnek. A pótZH-ra ez az ajánlat nem vonatkozik.

Félévvégi jegy

A laboreredmények átlaga és a vizsgán szerzett osztályzat 40%-60% arányban számít bele a félévvégi jegybe.

Segédanyagok

Gyakorlatok

 1. EK modellezés
 2. Relációs lekérdezések
 3. Normalizálás
 4. Fizikai szervezés
 5. Relációs lekérdezések optimalizálása
 6. Tranzakciókezelés

Segédanyagok különböző témakörökben

Laborok

Külső linkek

ZH

A tanári gárda kérésére zárthelyiket ne töltsünk fel a wikire.

 • A zárthelyi sikeres teljesítéséhez szükséges a használt definíciók és elvek pontos ismerete és gyakorlott használata, ennek megfelelően rendszeres tanulás nélkül 1-2 nap intenzív felkészülés nem szokott elég lenni rá. A 10. heti zárthelyi jellemzően szorosan követi más tárgyak számonkéréseit, házi feladat leadásait, ezért érdemes időben nekilátni a felkészülésnek.
 • A zárthelyi hasonló a Bevezetés a számításelméletbe 1-2. tárgyak írásbeli számonkéréseihez.
 • 4-es vagy 5-ös zárthelyi beugrómentességet garantál a vizsgán, ekkor elég a szóbeli vizsga időpontjában megjelenni. Ez a kedvezmény a pótlási alkalmakra nem vonatkozik, azokon osztályzat helyett csak GO/NO GO eredmény érhető el.
 • A pótZH-n számon kért anyag megegyezik a ZH anyagával.

A tárgyhonlapon elérhető egy minta ZH feladatsor és megoldókulcs.

Régi tárgy (VITMA311, VITMAB00)

Feladatsorok:

Vizsga

A tanári gárda kérésére beugrókat ne töltsünk fel a wikire.

Témakörök listája

A tárgyból hetente több vizsgaalkalom van. A 2010/2011-es tanévben az őszi félévben összesen 12, a tavaszi félévben 8 vizsgaalkalom volt. Az utolsó vizsgák mindig teltházasak. Mivel az utóbbi időben várólisták vannak minden alkalomra, nem lehet azzal trükközni, hogy más foglalja neked a helyet az utolsó alkalmakon. Ezért érdemes a vizsgáidat jó előre, megfelelően ütemezni. A vizsga a Bevezetés a számításelméletbe 1-2. tantárgyak vizsgáihoz hasonló felkészülést igényel, az anyag mennyisége azonban – ez nyilván szubjektív – nagyobb egy BSz tárgynál, és beugró is van. Jellemzően ugyan a beugró okozza a bukásokat, de a szóbelin is meg lehet bukni, ugyanakkor ritka a közepesnél rosszabb osztályzat. A vizsgán nem szükséges alkalmi öltözetben megjelenni, persze az igényesség és ápoltság elvárt.

Tippek

Régi képzés tippek

A BSc képzésen a TMIT tartja a tárgyat, nincs keresztfélév (csak vizsgakurzus van), az Adatbázisok aláírásra épülő Szoftver laboratórium 5. pedig nem indul keresztféléven. Mivel a tárgy legkorábban az 5. félévben vehető fel, ezért – ha ekkor nem sikerül aláírást szerezned a tárgyból –, csak a 7. félévben vehető fel újra, így a 8.-ban lehet elvégezni a labort, ami a többi tárgy időre történő teljesítése esetén is fél év csúszást eredményez.

Aláírás hiányában, nyomós indok nélkül, a Szoftver laboratórium 5. méltányossági kérelemmel sem vehető fel. Ezeket a kérvényeket a dékáni hivatal eddig elutasította.

A tárgy anyagának jelentős része szerepel a BSc képzés záróvizsgájában. A tárgy teljesítése nem szükséges a szakirányra bekerüléshez és a Szakdolgozat-készítés tárgy felvételéhez.

Általános tippek

Az Adatbázisok oktatásának filozófiájáról bővebben a levelezőlista archívumában olvashattok:

Miből érdemes tanulni?

 • Bejárni az előadásokra és a gyakorlatokra, óráról-órára megérteni az ott elhangzottakat
 • Gajdos Sándor: Adatbázisok (jegyzet, megvásárolható az I épület könyvtárában)
 • A téma iránt mélyebben érdeklődők számára hasznosak lehetnek az alábbi könyvek. A tárgy teljesítéséhez nem szükségesek.
  • Ullman–Widom: Adatbázisrendszerek – alapvetés, 2. kiadás, Panem, 2008.
  • Garcia-Molina–Ullman–Widom: Adatbázisrendszerek megvalósítása, Panem, 2001.
 • Katona Gyula diasorai (2005), Katona Gyula előadásai (4 dia/oldal) , Katona Gyula előadásai (1 dia/oldal)

Kedvcsináló

Interjú Gajdos Sándorral: Az Impulzus 42/2. számában, a 66. oldaltól, illetve folytatása az Impulzus blogon

TMIT, Gajdos Sándor (Ötéves és BSc képzés)

Tóth Márton

Nekunk beharangoztak, hogy huuuu de neheeeeeez ez a targy, es ehhez meg Gajdos is hozzatesz egy lapattal. Hat ezt annyira tem tapasztaltam, de az ellenkezojet se mondanam. Ebben az volt a jo, hogy mindenki besz@rt tole, es tanult mint a guzu, ugyhogy azt kell, hogy mondjam, hogy "Ez a felev legnehezebb targya" :-) Lenyegeben csak a konyvet kell tudni, de azt nagyon, illetve meg azt a nehany felmondatot, ami nincs benne a konyvben, de oran elmondjak (Gajdos szerette ezeket kerdezni a vizsgan).

Percze Dániel

Gajdoshoz érdemes bejárni, szerintem jó előadásokat tart. Szerintem nehéz zh, húzós vizsga. Pszichikailag. Mottó: never give up. Azért egy sikeres Gajdos-vizsga után érzi az ember, hogy azért itt letett valamit az asztalra:))

Boromissza Gergely

Óralátogatás véleményem szerint kötelező. Élvezhetőek az órák, és sokkal részletesebben mondják el, mint ami a jegyzetben benne van, és persze számon is kérik. Jegyzetből önmagában megérteni szerintem az anyagot ZH-ra nehéz. ZH példamegoldás. Az anyagot érteni kell, Gajdos tanár úr nem csinál 2 egyforma ZH-t, úgyhogy előző ZH-kat érdemes átnézni, de bemagolni kár, mert úgyis totál más feladatok lesznek... Vizsga tételszerűségekből áll, de nincs előre tételsor, minden kell, persze szóbeli! (Megéri első alkalommal menni, mert rendesebbek akkor)

Szabó Csaba (2012)

A tárgyat sokan a BSc legnehezebb tárgyának tulajdonítják, nagyrészt igazuk is van, de azért nem lehetetlen. 2012-ben új jegyzetet adtak ki, melyből jól lehet tanulni, de érdemes előadásra bejárni, mert sokkal jobban meg lehet úgy érteni az anyagot. Gyakorlat kéthetente van, azokra érdemes felkészülve menni, mert csak akkor van értelme rászánni azt a 2 órát. ZH-ra úgy érdemes felkészülni, hogy témakörönként átolvasod az előadás jegyzetedet (ha van...), majd a könyvet olvasva meg is érted (!!!) az anyagot. Ezután még egyszer végigcsinálod a gyakorlat anyagát (a plusz feladatokat is), addig csinálod amíg meg nem tudod oldani, majd a könyv végén lévő példákat is megoldod magadtól és nem egyből a megoldást nézed meg. Néha sokkal többet ér fél óra gondolkodás egy feladaton, mint 5 példa átnézése megoldással együtt. Vizsgán a beugrót könnyen elronthatja az is aki biztos a tudásában, előfordul hogy elnézünk valamit.


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév