Adatbáziskezelő rendszerek

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Szikszayl (vitalap | szerkesztései) 2014. augusztus 24., 18:12-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Általános

BB 2008.05.30

A tárgy elvégzésével nem fogsz adatbázis adminisztrátori képességeket szerezni, inkább olyan alapvető ismeretekkel fogsz rendelkezni, amivel egy szoftverfejlesztő a munkája során találkozni fog(AUT-os tárgy).

A laborokon Oracle 10g és MS-SQL Server 2005 -el dolgoztunk, valamint az előadásokon is ezeket érintettük.

A tárgy teljesen az alapoktól indul, a témák kb. a következők voltak(laborok hasonlóan):

Relációs algebra, Normálformák, ER-Diagrammok, DB-Tervezés, DB-Architektúrák, SQL, Indexek, Tranzakció kezelés,Security,Tárolt eljárások,triggerek, elosztott adatbázisok(Partícionált nézetek,Replikáció), Adat tárházak, Lekérdezés optimalizálás.

Kicsit zavaró volt, hogy a laborokon felváltva használtunk Oracle-t és SQL servert, jobban örültem volna ha pl. csak Oracle-el foglalkozunk de azzal részletesebben. A félév végén egy srác az AAM-TECH -től tartott Oracle SQL optimalizálásról labort. (ez nagyon hasznos volt).

Összegezve, a tárgyat érdemes felvenned ha szeretnél mindent az alapoktól kezdve megtanulni, valamint szerintem jó kiindulási pont, ha a későbbiekben ilyen DBs dolgokkal akarnál foglalkozni.

Ja, és az aut-on lévő LABOR megoldásokat érdemes előző félévben letölteni ha nemcsak zh/vizsgára akarsz tanulni hanem félév közben is, mert csak zh/vizsga előtt szokták kirakni.