A terminál bemutatása

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. A rajta található információk és adatok elavultak, de történelmi okokból az oldalt megtartottuk.


Miért?

A most bevezetésre kerülő portai terminál több éves előkészítő munka eredményeként jött létre. A tervezés során fontos szempont volt a vendégek belépésének hiteles nyilvántartása, a portások tehermentesítése, ezáltal a beléptetés gyorsítása, a körök vendégfogadásának lehetővé tétele.

Mit tud?

A portai terminál első – hétfőtől elérhető - verziója egyelőre a füzet alapú vendégkönyv teljes körű kiváltását hivatott megoldani, azáltal, hogy minden adat elektronikusan kerül rögzítésre egy központi adatbázisba. A terminál kereken gurítható és az épület 4 pontján rögzíthető, így a rendezvények alatt is ellátja feladatát.

Már regisztrált vendégek

A regisztrált vendégek a terminálon jelentkeznek be, megadják nevüket illetve egy igazolványuk számát, mely igazolványt a portásnak (rendezvény esetén egy megbízott rendezőnek) bemutatva az beengedi őket. Kifelé menet a vendég ismét megadja adatait, és a megfelelő gombra kattintva kijelentkezik. Ekkor még egyszer fel kell mutatnia az igazolványát, mielőtt a portás jóváhagyja a kilépést. Vendéget bármelyik kollégista regisztrálhat közvetlenül a terminálon a vendég jelenlétében, vagy a VIR-en a vendégfogadás pontban. Megadható, hogy a vendég mikor jöhessen be a kollégista nevére (bármikor, vagy csak egy kiválasztott napon; napközben, vagy éjszaka is).

Még nem regisztrált vendégek

Nem regisztrált vendég adatait a terminálon megadva kérelmet küldhet egy kollégistának vagy körnek. A kérelem a VIR-en jelenik meg, elfogadása után a vendég azonnal be tud jönni.

Kényelmi funkciók, adatvédelem

A vendégeknek nem szükséges minden alkalommal megadniuk minden adatukat, választhatnak egy azonosítót, melyet beírva a rendszer a többi adatot automatikusan kitölti. Lehetőség van a személyes adatokat jelszóval védeni, ilyenkor csak a név és a jelszó megadásával jeleníthetők meg a személyes adatok.

Miért jobb ez hosszú távon mint a füzetes megoldás?

 • Egy regisztrált, a rendszert nem először látó vendég 3 másodperc alatt be tud jelentkezni, és igazolványa felmutatása után már jöhet is be.
 • A füzetes megoldáshoz képest egyértelmű előny, hogy a vendégnek nem kell leadnia az igazolványát, így azt nem felejti el, nem veszik el, a portásnak nem kell keresgélnie.
 • Attól, hogy valaki ismeri egy kollégista nevét és szobaszámát, még nem tudja magát beírni hozzá vendégként anélkül, hogy azt a kollégista jóváhagyná.
 • A regisztrált vendégek beírják az (általuk szabadon választott) azonosítójukat, kiválasztják a vendéglátójukat, és az igazolványuk felmutatása után már jöhetnek is be.
 • Az adatvédelmi normáknak megfelelően a füzettel ellentétben a személyes adatokhoz senki illetéktelen nem férhet hozzá.
 • A kollégista a nappalra regisztrált vendégét könnyedén átírhatja éjszakára is a VIR-en keresztül.
 • Az éjszakára regisztrált vendég szabadon járkálhat ki-be az épületből (eddig ha VIR-en be volt írva de éjszaka be akart jönni a füzetbe is be kellett írnia magát).
 • Lehetőségük nyílik a köröknek is vendégfogadásra.
 • Lehetőség nyílik a kisebb, meghívásos rendezvények vendégeit előre beregisztrálni, így ők is könnyen bejutnak az épületbe.

Miért rosszabb eleinte mint a füzetes megoldás?

 • Megszűnik a lehetőség, hogy egy igazolványát leadva bárki bejöhessen bárkinek a nevére, akinek ismeri a nevét és szobaszámát. Ez azzal jár, hogy minden rendszeres vendéget, aki eddig így jutott be, be kell regisztrálnia a vendéglátójának. Amíg nincs regisztrálva nem tud bejönni az épületbe.
 • A rendszert először látó, a kollégiumot ritkán látogató vendégek számára az elsőre átláthatatlannak tűnhet, őket célszerű személyesen beléptetni a terminálnál.

Nekem jobban tetszett a füzetes megoldás…

Az új mindig szokatlan és kényelmetlen. A terminál feladatköre a jövőben folyamatosan bővülni fog, a kulcsfelvételtől a KB ügyeletes elérhetőségén át számos szolgáltatást tervezünk nyújtani még ebben a vizsgaidőszakban. Ezáltal a terminál nemcsak a vendégfogadás, de a portai adminisztráció minden területét segíteni fogja. Érdemes megbarátkozni vele. Természetesen semmi nem lehet tökéletes: a terminál jelenleg tesztüzemben kerül bevezetésre. Mind a használatával kapcsolatos szabályok, mind a felületek dinamikusan idomulni fognak a felhasználók igényeihez. Az összegyűlt tapasztalatok alapján igyekszünk úgy alakítani rajta, hogy mindenki elégedett legyen vele. Ehhez szükség van arra is, hogy írd meg a véleményed, változtatási javaslatodat a terminal@sch.bme.hu –ra, ahol lehetőségeinkhez mérten figyelembe vesszük azokat.


-- epe - 2006.05.13.