A szemantikus web és az ontológiakezelés alapjai

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Hryghr (vitalap | szerkesztései) 2013. február 16., 10:58-kor történt szerkesztése után volt. (Hryghr átnevezte a(z) A szemantikus web és az ontológiakezelás alapjai lapot a következő névre: A szemantikus web és az ontológiakezelés alapjai)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


http://www.cs.bme.hu/~stilgar/vima9000/

Baba - 2005.09.21.

A tárgy roppant érdekes, és lehet, hogy 4-5 év múlva többet hallunk a szemantikus webről, már ha eddig nem tettük volna. Kicsit kiforratlan terület; ez jó, mert hamar be lehet kapcsolódni és újat (vagy legalábbis nem borzalmasan elcsépeltet) alkotni; és rossz, mert ki tudja, mi lesz belőle.

Van egy rizsa rész a Szemweb elvéről, és egy matekos rész a következtetésről. Szeredi az utóbbi blokkot tartja, kicsit fárasztó, de nem különösebben nehéz. Az előadás rizsa részét pedig Lukácsy tartja, kifejezetten érdekes és elgondolkodtató, első hallás után - minimális ismétléssel - gyakorlatilag visszaadható vizsgán.

Ugyan nem kötelező bejárni, de szerintem ha bejársz, figyelsz, és érted, akkor kevés tanulással ötös a jegy. Célszerű a ZH-n / vizsgán hiányzó pontokat az előzőleg megírt kisházival pótolni. Maximálisan jófejek, ha kell pár pont a jeleshez, kérdeznek valamit érte; a még meg nem jelent könyvüket ideadták pdf-ben (valószínűleg többet nem fognak ilyet tenni, mert időközben kigurult a papíros változat a gyártósorról).

Van egy nem kötelező nagyházi (két feladat közül válaszható), nélküle sem nehéz az ötös, de a jegy bebiztosítására jó. Készüljetek arra, hogy a szorg. időszak végén adják ki, a vizsgaidőszakban lehet beadni (asszem végig), és kicsit komolyabb munka. Persze sokat lehet belőle tanulni is.


%META:FORM{name="ValaszthatoForm"}% %META:FIELD{name="Trgy" title="Tárgy" value="Szemantikus web"}% %META:FIELD{name="Trgykd" title="Tárgykód" value="BMEVIMA9000"}% %META:FIELD{name="Tanszk" title="Tanszék" value="SZIT"}% %META:FIELD{name="Elad" title="Előadó" value="Lukácsy Gergely & Szeredi Péter"}% %META:FIELD{name="Kreditszm" title="Kreditszám" value="5"}% %META:FIELD{name="raszm" title="Óraszám" value="4"}% %META:FIELD{name="Terlet" title="Terület" value="Web"}% %META:FIELD{name="raijelenlt" title="Órai jelenlét" value="nem kötelező"}% %META:FIELD{name="Jegy" title="Jegy" value=""}% %META:FIELD{name="Elvrtmin.munka" title="Elvárt min. munka" value=""}% %META:FIELD{name="Minimumrajrjegy" title="Minimumra járó jegy" value="4"}% %META:FIELD{name="Elvrtmax.munka" title="Elvárt max. munka" value=""}% %META:FIELD{name="Munkrajrjegy" title="Munkára járó jegy" value="5"}%