„A programozás alapjai I.” változatai közötti eltérés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
30. sor: 30. sor:
 
|}
 
|}
  
{{Rejtett
+
 
|mutatott='''Jelenleg nem aktuális tárgykövetelmények'''
 
|szöveg=
 
 
*Az '''elégséges''' jegy minimum feltételei:
 
*Az '''elégséges''' jegy minimum feltételei:
 
**Az '''előadások''' legalább 70%-án való részvétel (csak a gólyáknak). ''[https://www.vik.bme.hu/kepzes/alapkepzes/altalanos/500.html Bővebben...]''
 
**Az '''előadások''' legalább 70%-án való részvétel (csak a gólyáknak). ''[https://www.vik.bme.hu/kepzes/alapkepzes/altalanos/500.html Bővebben...]''
47. sor: 45. sor:
  
 
===Félévvégi jegy===
 
===Félévvégi jegy===
*A félévközi jegy a nagy zárthelyik, a a 4 legjobban sikerült kis zárthelyi, és a nagy házi feladat pontszáma alapján számítódik ki. A nagy zárthelyikre maximum 2×40 pont azonban ha második nagyzárthelyi jobban sikerült mint az első, akkor az első helyett az számítják duplán, a kis zárthelyikre maximum 4×10 pont szerezhető, a nagy házi feladatra 20, ez összesen 140 pont. Ha a minimumkritériumok teljesülnek, a jegy nem lehet rosszabb elégségesnél.
+
*A félévközi jegy a nagy zárthelyik, a a 4 legjobban sikerült kis zárthelyi, és a nagy házi feladat pontszáma alapján számítódik ki. A nagy zárthelyikre maximum 2×40 pont azonban ha második nagyzárthelyi jobban sikerült mint az első, akkor az első helyett azt számítják duplán, a kis zárthelyikre maximum 4×10 pont szerezhető, a nagy házi feladatra 20, ez összesen 140 pont. Ha a minimumkritériumok teljesülnek, a jegy nem lehet rosszabb elégségesnél.
 
   
 
   
 
*A felkészülést egyéni szorgalmi feladatok is segítik, melyek megoldása nem kötelező. A határidőre és sikeresen megoldott szorgalmi feladatokkal extra pontok szerezhetők, amelyeket a félévközi jegy kialakításánál veszik figyelembe. 2015 őszi félévben maximum 14 pluszpont volt szerezhető szorgalmi feladatok megoldásából.
 
*A felkészülést egyéni szorgalmi feladatok is segítik, melyek megoldása nem kötelező. A határidőre és sikeresen megoldott szorgalmi feladatokkal extra pontok szerezhetők, amelyeket a félévközi jegy kialakításánál veszik figyelembe. 2015 őszi félévben maximum 14 pluszpont volt szerezhető szorgalmi feladatok megoldásából.
66. sor: 64. sor:
 
|}
 
|}
  
}}
 
  
 
== Segédanyagok ==
 
== Segédanyagok ==

A lap 2020. október 8., 19:56-kori változata

Sablon csonk.pngEz az új tanterv tárgya, a régiért lásd: A programozás alapjai I. (régi)


A programozás alapjai 1.
Tárgykód
VIEEAA00
Általános infók
Szak
info
Kredit
7
Ajánlott félév
1
Keresztfélév
nincs
Tanszék
EET
Követelmények
Labor
14 db
KisZH
6 db + laborbeugrók
NagyZH
2 db
Házi feladat
1 nagyházi
Vizsga
nincs
Elérhetőségek
Levlista
prog1@sch.bme.hu


Követelmények

A szorgalmi időszakban

Figyelem!
A tárgyhoz tartozó követelmények a vírusidőszak miatt megváltoztak, így a mindig aktuális információkért, kérlek látogass el a tárgy hivatalos weboldalán a követelmények részhez, illetve, ha időd engedi, frissítsd az itteni tárgykövetelmény részt is!


 • Az elégséges jegy minimum feltételei:
  • Az előadások legalább 70%-án való részvétel (csak a gólyáknak). Bővebben...
  • A gyakorlatok legalább 70%-án való részvétel.
  • A laborokon való részvétel, az elején írt röpZH-k 70%-ának sikeres megírása (ha késel 5-10 percet, már nem írhatsz röpZH-t).
  • A kisZH-k sikeres megírása. A hat kisZH-kat a gyakorlatokon iratják meg. A kisZH-ból a 4 legjobb számít bele, amelyek összpontszáma el kell hogy érje a négy kisZH által szerezhető pontszámok 50%-át.
  • A nagyZH-k sikeres megírása. A két ZH összegének el kell érni a megszerezhető pontok 50%-át
 • Pótlási lehetőségek:
  • A kisZH-k közül egy pótlási díj ellenében póthéten pótolható/javítható.
  • A nagyZH-k, ha a két ZH nem érte el együtt a megszerezhető pontok 50%-át, akkor pótlási héten pótolható, ez nem fizetős, viszont nincs pótpót. A pótzh felülírja mindkét ZH eredményét.
  • A röpZH-k nem pótolhatók, így a laborok sem.
  • A nagyHF a szorgalmi időszak utolsó napjáig 12:00-ig pótolható pluszköltséggel, a póthéten vagy utána már nem lehetséges.


Félévvégi jegy

 • A félévközi jegy a nagy zárthelyik, a a 4 legjobban sikerült kis zárthelyi, és a nagy házi feladat pontszáma alapján számítódik ki. A nagy zárthelyikre maximum 2×40 pont azonban ha második nagyzárthelyi jobban sikerült mint az első, akkor az első helyett azt számítják duplán, a kis zárthelyikre maximum 4×10 pont szerezhető, a nagy házi feladatra 20, ez összesen 140 pont. Ha a minimumkritériumok teljesülnek, a jegy nem lehet rosszabb elégségesnél.
 • A felkészülést egyéni szorgalmi feladatok is segítik, melyek megoldása nem kötelező. A határidőre és sikeresen megoldott szorgalmi feladatokkal extra pontok szerezhetők, amelyeket a félévközi jegy kialakításánál veszik figyelembe. 2015 őszi félévben maximum 14 pluszpont volt szerezhető szorgalmi feladatok megoldásából.
 • Ponthatárok:
Pont Jegy
0 - 61 1
62 - 79 2
80 - 99 3
100 - 114 4
115 - 5


Segédanyagok

Algoritmusok és adatszerkezetek

KisZH-k

A tárgyból előforduló kisZh-kat zh-ként külön oldalon gyűjtjük, ahol év szerinti bontásban fogod megtalálni őket.

ZH

Tippek

Szóval hogyan kell tanulni a prog ZH-kra? „Sehogyan.” Ez nem egy „tanulható”, hanem egy „gyakorolható” tárgy.

Csaba

A programozás inkább egy gondolkodásmód, mint egy bemagolandó vagy megtanulandó anyag. Ha eddig még nem programoztál akkor nem fog könnyen menni, viszont folyamatos készüléssel jól fel lehet készülni. Nekem tetszett, mert végre egy olyan tárgy, ahol a héten leadott anyagot nem leülni és megtanulni kellett, hanem a heti anyagot inkább csak kipróbáltam otthon és játszottam vele, hiszen a programozást játékként is fel lehet fogni. Azt tanácsolom hogy találj ki magadnak valamilyen programot amit meg akarsz csinálni (én például a Vaterás eladásaimat kezelő programot választottam) és próbálkozz és játssz vele. Ha ilyen szemlélettel programozol akkor nem szenvedés lesz, hanem inkább egy jó játék ahol a következő heti előadást várod, hogy délután mehess haza játszani = azaz belerakni a kis saját programodba az előadáson tanultakat.

Rá lehet menni típuspéldákra gyakorlására és hasonló dolgokra, de nem éri meg. Miért nem? Leírtam ide saját tapasztalataimat: Hogy tanuljunk meg programozni?.

--Szabó Csaba (vita) 2012. december 16., 23:26 (CET)

Verseny

A félév során az előadáson több verseny is meg lesz hirdetve, érdemes gyakorolni az ilyen feladatok megoldásával is.

Kedvcsináló

Fun


Bevezetők
1. félév
2. félév
3. félév
4. félév
5. félév
6. félév
7. félév