A WEB programozása - Kedvcsináló

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen David14 (vitalap | szerkesztései) 2013. február 6., 13:38-kor történt szerkesztése után volt. (David14 átnevezte a(z) Web programozása — kedvcsináló lapot a következő névre: A WEB programozása - Kedvcsináló)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


porolto - 2005.06.04.

Gál Tibor tartja, of Java programozás fame. A stílus hasonló, mint Java programozáson, csak itt sokkal több technológia kerül elő (HTML, CSS, JavaScript, WSH, ASP, PHP, JSP, Servletek, XML, XSLT, ...). Az előadásokról nem tudok nyilatkozni, valószínűleg a Javahoz hasonlóan alaposak:), a vizsga nem nehéz, ha előtte átfutod az általa írt könyvet. Máshogy valószínűleg nehezebb, mert ennyi technológiáról összeszedni az infót sok munka:). Vizsgán bármilyen nyomtatott eszköz használható, gépeken van egy csomó segédanyag, s a feladatok nem vészesek, általában egy kliens és egy szerveroldali feladatot kell megoldani két óra alatt. Ajánlott.

Zolee-ka

Tavaly csináltam, nagyjából aki már foglalkozott vmi webes dologgal, annak a kisujjából megy. Lehet használni vizsgán bármit (könyv, jegyzet; referenciák fent vannak a gépen).

Kb a JavaScriptet (DOM) kell tudni, a szerver oldali programozás általában szinte mindig benne van a könyvben (ugyanaz a példa, max 1-2 sort kell módosítani)...

Ha mind2 példát tudod, 5-ös. Megbukni elég nehéz belőle, ha már valamit tudsz, akkor 3-as. A programok amiket írni kell vizsgán db-onként kb 5-10 sor...

Gabesz - 2006.05.20-i levél alapján

Ami fenn van a targy honlapjan a teljes anyag fennvolt tavaly, csak a kodreszletek (regi vizsgamegoldasok) nem, tehat azokat nem art kinyomtatni, van dokumentacio is a gepeken, sot, ha kilepsz a virtualis gepen kivulre ott meg talan net is van (persze nem szabadna hasznalni elviekben :) ).

Nemtom ezen kivul mi volt meg tavaly a gepeken, de hta doksi es reference guide tuti volt mer azt hasznaltam :)

Valszeg iden is igy lesz.

Peti - 2006.05.31.

Hát... kicsit másra számítottam :)

Szerintem az olyan technológiákra, mint pl. cgi, hta, asp semmi szükség nincs, igaz ezek egyre kisebb súllyal szerepelnek. Nagyon leragadunk az alapoknál. Ami igazából érdekelne, az AJAX, ASP.NET vagy a JSF, azokról nem esik szó. A leghasznosabb, amit tanultunk, az a JSP, de mivel nem volt labor a tárgyból, azt is csak a következő félévben, a J2EE tárgy keretén belül tanultam meg rendesen.

Felesleges bonyolításnak tartom a notepad-es fejlesztést. JSP-nél nem triviális kézzel összerakni és debuggolni a web.xml-t és a .tld-ket, jobb egy fejlesztőkörnyezetre bízni. A végén úgyis bele kell nyúlni kézzel, de legalább nem nulláról kell kezdeni.

Összességében azoknak ajánlom a tárgyat, akik vagy abszolút kezdők a web programozásban, vagy szeretnének ingyen 5 kreditet szerezni.

Vizsga tapasztalataim

Virtuális gépen kell dolgozni Notepaddel. A Total Commanderen és a Tomcaten kívül más nincs telepítve. FF sincs, IE-t kell használni. A feladatok böngészőfüggetlen megoldása nem követelmény. Elérhetők az órai fóliák, referenciák (nem néztem bele), és minden érintett témakörből egy Hello world szintű alkalmazás. A Tomcat nincs átkonfigurálva a 80-as portra, a jsp-t a http://localhost:8080/AWP/ címen lehet futtatni.

A feladatokat szóban kapjuk meg. A tanár projektoron megmutatja a megoldásokat működés közben, sőt pár másodpercre még a forráskódba is belenézhetünk. Vizsga közben hajlandó segíteni, ha elakadtunk, feltéve, hogy nem triviális dolgot kérdezünk. 90 perc után fel kell állni a gép elől, és morcos lesz, ha nem engedelmeskedünk azonnal. Vizsga után kirakja a megoldását a projektorra, és egyesével hívja be a hallgatókat. A tavalyi értesüléseimhez képest szigorúbban osztályoz. Ha az egyik feladathoz nem szóltunk hozzá, akkor csak hármast ad, de egy működő és egy majdnem jó megoldás már simán ötös. Ha nem súlyos a hiba, közösen kijavítjuk. A jsp-s feladatnál az ötöshöz követelmény volt, hogy saját tag definiálásával oldjuk meg, de végül a kevés ötösre való tekintettel nem kérte számon.

G#Tibi Alby - info2002, 2006.12.28.

Vizsga tanácsok

Kiadott pdf-eken menj végig úgy hogy megnézed a hozzá kapcsolódó mellétett példákat is, aztán ha valami nem világos a könyvben ugyan az több példával részletesebben el van magyarázva, midez előtt érdemes átfutni a =kezdoknek.zip= néven ismert html okítóanyagot, gyorsan és átfogóan átfut a html a css ás némi java anyagon, pesreze nagyrésze trivális de azért mégis jó egyben újra látni, utána egyszerűbb a pdf-es ügy is. Aztán ha már képben vagy mint Mona Lisa, van soksok feltett korábbi vizsga azokat is éremes mind átolvasni és minden témából valamit meg is csinálni.

Sok múl6 azon hogy okosan kell összeválogatni mit viszel be a vizsgára kinyomtatva, ha sok a cucc nem lehet benne keresni. Gépen referencia szerű tag leírások lesznek, meg a pdf-ek, de pl a kezdoknek.zip tartalma az nem, pedig sokmindenre van benne példa. Régi vizsgákat nagyon érdemes bevinni, és lőtte indexelni melyik miről is szól. Összeraktam a régi vizsgákat nyomtathatóra tördelt változatra, lenti AWP_Viszgak_wiki.zip -ben vannak, nem az összes vizsga de azért jópár. A vizsga nem egy horror, tudni kell miről van szó aztán amit vittél hasonló anyagokból össze lehet tákolni kis fantáziával, tanár pedig korrekt.

Földe - 2007.01.24.

A tárgy - a Kedvcsinálóval összhangban - tényleg a könnyebben teljesíthetőek közül való. Nem mondanám, hogy orbitálisan sok munkát kellett befektetnem az ötöshöz: bent voltam vagy két előadáson, a többit a diákból tanultam meg, 4 nap alatt. :) Igaz, a JSP-ket meg a Servleteket már rendesen megtanították a J2EE tárgyból (szerencsére azt kb. 3 héttel előbb csináltam meg a Webprognál), szóval csak azt kellett megtanulnom, hogy hogyan kell összekattintgatós fejlesztőkörnyezet használata nélkül munkára fogni a fent nevezett technológiát. Ellenben JavaScripttel, CSS-sel, meg úgy istenigazából XSLT-vel is most foglalkoztam először. Mindezt azért mondtam el, hogy érzékeltessem: ebből a tárgyból nem nehéz jó jegyet szerezni, még akkor sem, ha félév közben alig foglalkozol vele.

A fontos anyagrészek a következők: XSLT, JavaScript, JSP, Servlet. Az XSLT nem nehéz (ha valaki szerette a Deklapót, akkor még annyira sem...), igazából a JavaScript sem, ez utóbbiból viszont meglehetősen sok technológiát vettünk, és - mivel a kliensoldali feladat általában JavaScript - nem árt, ha az ember mindegyikhez hozzá tud szólni. A szerveroldali feladatokhoz az embernek használatba kell vennie esetleg parlagon heverő javás affinitását, és akkor az sem gázos.

Miből érdemes tanulni? Én a fóliákra szavazok. Szakmailag szerintem teljesen jók, más kérdés persze, hogy a türkizkék alapon piros betűktől és a fóliánként átlag 5 nyelvhasználati hibától hamar le tud fáradni az ember agya. :) Lényeg a lényeg, a fóliák szerintem jól leírják a félév során ismertetésre került technológiákat, szóval szvsz a könyvet pusztán a vizsga miatt megvenni teljesen felesleges.

A vizsga Fony-szerűen legálisan puskázós. Tervbe vettem, hogy valamikor írok egy javaslatot a puska tartalmára vonatkozóan, de most mással vagyok elfoglalva. :)


palacsint, 2007. 06. 06.

A tárgy weblapját nézve és a korábbi véleményeket elolvasva sokkal rosszabbra számítottam. A könyv hihetetlenül kis betűtípusát és a benne található sok elgépelést tekintve szintén. A fóliáknál már valami történt (talán pont az idén?), mert az első harmadában talán ha két elgépelést találtam, azt is főként kódban. A második kétharmadban már picivel több volt, de tényleg nem vészes, ennyi szerintem máshol is akad. Kellemesen csalódtam.

A fóliák jók, az elmúlt másfél évben nem találkoztam olyan tárggyal, ahol a diák ki vannak rakva négyesével egy lapra, és minden lapon fejléc és oldalszám is van. A kódok olvashatóságával sem volt gondom, igaz, csak monitoron néztem őket. AJAX lehetne több is, jQuery, Prototype is, meg nem csak IE a JavaScript résznél. A fóliák végén már volt JSF is idén.

Vizsga korrekt volt, virtuális gép, volt Firefox és UltraEdit is telepítve. A kliensoldali feladat nekünk egy XSL megírásából állt, így nem tudom, hogy a JavaScriptes feladatot lehet-e Firefox alatt csinálni, de gondolom igen. A gépen volt mindenféle doksi, én csak néhány fóliát és a Java API doksiját használtam, több nem is kellett. Tomcat is fel volt telepítve, csak el kellett indítani. Egyetlen gond az volt, hogy az y-z fel volt cserélve a billentyűzeten, de túléltük.

Vizsga elején van a feladatok bemutatása, a kivetítőről jegyzeteltünk, onnan írtuk le a készítendő XML szerkezetét is. Késni ne késsetek, mert tanár úr nem engedi, hogy később kezdje valaki. Ha lehet ne is álljatok le vele vitatkozni, csak a többi vizsgázót zavarjátok. Viszont ha nagyon ütközik a vizsga időpontja mással, akkor nagylétszámú vizsgáknál lehet kérni (előre), hogy délutánra osszon be, (vagy épp délelőttre). (Ha sokan vannak, akkor kb. háromóránként kezdődnek a vizsgák, vagymi.)

zslevi

Nálunk a kliens és a szerver oldali feladat is javascript volt. :) Az egyik böngészőbe ágyazva, a másik meg hypertext application.