3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
3D-s számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció
Tárgykód
VIIIMA01
Általános infók
Kredit
4
Tanszék
IIT
Követelmények
Jelenlét
Nem nézik
KisZH
Nincs
NagyZH
Nincs
Házi feladat
2 db, aláírásért, opcionálisan 1-2 db nagy házi megajánlott jegyért
Vizsga
Szóbeli
Elérhetőségek


Követelmények

Jelenlétet nem nézik, ZH nincs. Van 2db házi az egyszerűbb fajtából, amiknél egy minimalista Qt+OpenGL alapú geometriai frameworkhöz kell hozzáadni valami plusz funkciót először háromszögháló, másodszor Beziér-felület fronton. Előadáson minden szükségeset elmondanak, alap C/C++ tudással sem tart tovább pár óránál tovább a megírásuk.

Megajánlott jegyért elvállalhatod 1 nagyobb vagy 2 kisebb lélegzetvételű szabadon választott téma kidolgozását/leprogramozását (1 kisfeladat esetén könnyített vizsgát kérhetsz). A munkádat (legalábbis amíg eljutottál) valamelyik előadás elején 10-15 percben, szeminárium jelleggel kell bemutatni. A tanár időnként felajánl témákat az előadásdiák között, de saját ötlet is mehet.

Vizsga

Szóbeli, kapsz 2 kidolgozandó tételt és egy órai ujjgyakorlatot. Azt nézik érted-e a lényeget, nem kell pontos képleteken parázni.

Kedvcsináló

A geometriai modellezés alapjait (görbék/felületek geometriája, háromszöghálók, spline-ok, stb.) alaposan körüljárjátok. A téma óriási, így az alapokon túl inkább csak csipegettek a fontosabb módszerek, algoritmusok közül. A tanár nemzetközileg is nagy névnek számít a CAD-modellezés, meg az alakzatvisszafejtés terén, úgyhogy ilyesmiken lesz inkább a hangsúly. Általában a "big picture"-re koncentráltok, nagyritkán mélyedtek csak el fárasztó matematikai részletekben. Mindenképpen érdemes bejárni. Az előadó szeret az órán "ujjgyakorlatokat" kiosztani, amiken valami egyszerűbb számolást kell végigcsinálni; ezeket nem szedi be, csak azért vannak, hogy "bepiszkoljuk a kezünket". Lesz 4-5 "gyakorlati" óra ahol algoritmusokon, adatstruktúrákon és egy Qt-alapú nagyon egyszerű kis geometriai framework kódján mentek végig (Qt-hez nem kell érteni, csak C/C++-hoz és ebben kell a házit is megírni); illetve pár komolyabb open-source szoftverrel (pl. Blender) játszadoztok (ehhez majd saját laptopot kell hozni). Grafika hallgatása nem előkövetelmény (saját tapasztalat), de vektoranalízisből, lineáris algebrából nem árt alapfogalmakkal tisztában lenni a szemlélet szintjén, ha érteni is akarsz valamit (paraméteres görbe, gradiens, iránymenti derivált, görbület, bilineáris/kvadratikus alak, stb.).