Nobr Teljesítményelemzés zárthelyibr 2007. november 22., ABCD csoport /nobr

A VIK Wikiből
(TeljesitmenyElemzesZH20071122 szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


Rendelkezésre álló idő: 30 perc

Adja meg az alábbi rendszerek viselkedésének vizsgálatára használható Markov lánc állapotait, az állapot átmeneti gráfját az intenzitások feltüntetésével és írja le, hogy ha ismertek a Markov lánc egyensúlyi valószínűségei, akkor hogy számíthatók a keresett teljesítményjellemzők.

A csoport: Egy számítógépbe a feladatok [math]\lambda[/math] paraméterű exponenciális eloszlású érkezési időközökkel érkeznek. Minden feladat két exponenciális eloszlású időszakaszú kiszolgálást igényel, az első lépésben [math]\mu_1[/math], majd a második lépésben [math]\mu_2[/math] paraméterrel. A két szakaszt két külön processzor szolgálja ki és a processzorok előtt [math]b_1[/math] illetve [math]b_2[/math] méretű puffer van. Az igény akkor is elveszik, ha a második fokozatot tele találja.

 • Keresett teljesítményjellemző: igényvesztés valószínűsége.

B csoport: Adott egy kis kapacitású telefonközpont, mely egyidejűleg 3 hívást tud kiszolgálni. Ha már minden vonal foglalt, még legfeljebb 2 hívást tud fogadni, melyeket várakoztat. A hívás érkezési intenzitása [math]\lambda[/math], a hívások tartásideje [math]\mu[/math] paraméterű exponenciális eloszlású.

 • Keresett teljesítményjellemzők:
  • 1. A rendelkezésre álló vonalakból átlagosan hány van kihasználva?
  • 2. Mekkora a hívásvisszautasítás valószínűsége?
  • 3. Mekkora a hívásvárakoztatás valószínűsége?
  • 4. A vissza nem utasított hívásoknak átlagosan mennyit kell várni a beszélgetés megkezdéséig?

C csoport: Egy számítógéphez kétféle igény érkezik [math]\lambda_1[/math] és [math]\lambda_2[/math] paraméterű Poisson folyamat szerint. Az első igényfajta [math]\mu_1[/math] paraméterű, míg a második egy [math]\mu_1[/math], majd egy [math]\mu_2[/math] paraméterű exponenciális kiszolgálási időt igényel. A rendszerben nincs puffer és az egyes típusú igénynek megszakításos prioritása van a második típusúak felett (a megszakított igények elvesznek).

 • Keresett teljesítményjellemzők: egyes igényfajta igényvesztési valószínűsége, szerver kihasználtsága, kettes típusú igény megszakításának valószínűsége.

D csoport: Egy egykiszolgálós végtelen pufferes sorbanállási rendszerbe az igények [math]\lambda[/math] paraméterű Poisson folyamat szerint érkeznek és kiszolgálási idejük [math]\mu[/math] paraméterű exponenciális eloszlású. Az érkező igényeket azonban [math]p_i[/math] valószínűséggel eldobják, amikor [math]i[/math] igény van a rendszerben. [math]p_i = min(max(0,\frac{i}{3}-1),1)[/math]

 • Keresett teljesítményjellemzők: igényvesztés valószínűsége, várakozási idő várható értéke.
Ezen a helyen volt linkelve a(z) perf073.pdf nevű fájl ("perf073.pdf" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Infoszak/TeljesitmenyElemzesZH20071122 oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
@sch.bme.hu címre a kérésedet)
2007. november 22. 3. zárthelyi és megoldás

-- NeoXon - 2007.12.07.