Számítógépes kultúra

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


Jegyzetek

  • Itt segédanyagok (témával kapcsolatos eszék, vicces Microsoft videók :) ),

és minden más információ megtalálható: dr. Galántai Zoltán honlapja

Ezen a helyen volt linkelve a(z) szgkult_pj_20050602.zip nevű fájl ("szgkult_pj_20050602.zip" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Valaszthato/SzamgepKult oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
@sch.bme.hu címre a kérésedet)
(1,8 MB)

-- Ping-Win - 2005.06.04.

(gépelt, csak nagyon vázlatosan) -- KoBa(k) - 2006.05.14.

Vélemények

Ping-Win - 2005.06.04.

Előadó: dr. Galántai Zoltán

Bizony, ezt a tárgyat az a Galántai tartja. Szóval aki hallott már a Talérdről, az nem fog csalódni. Nagyon érdekes, nagyon élvezetes előadásokat tart, aki még nem hallott volna róla.
Tematikájában kevésbé kapcsolódik konkrétan a számítógéphez, mint az ember elsőre gondolná. Természetesen szidni fogja a Microsoftot, meg sok konkrétum is lesz benne, de többnyire elrugaszkodik a szociológia, filozófia, pszichológia irányába. A kis létszám (kb. 30 fő) miatt sokszor vitákra is lehetőség volt az oktató és a hallgatók között.
A témák amiket érint a programozási szemlélet fejlődése, a hackerek filozófiája, Free és Open Source szoftverek, a Macintosh alapelvei, mesterséges intelligencia általában és kutatási módzserek, tézisek (Turing teszt stb.), vírusok kialakulása és történetük, e-privacy, közterületek bekamerázásának problematikája. Amit ebből nagyon érdekesen ragadott meg az a mesterséges intelligencia kérdése (szinte az egész óra vitából állt) és a privacy illetve a bekamerázás kérdése. Az utóbbi témában nagyon járatos, könyvet is írt e-privacy olvasókönyv címmel. A többi előadáson sok érdekes gondolat és vicces anekdota hangzott, el tulajdonképpen majdnem minden előadásra érdemes bemenni (a vírusos óra hanyagolható, az szinte csak történeti áttekintés).
A félév utolsó óráján ZH van, amiben föltesz két kérdést azok közül, amelyeket összefoglalt a szokásos utolsó előtti "összefoglaló órán" (mint Talérdből). A késésre nagyon fel tudja kapni a vizet, a kis létszám miatt ez még kínosabb nemcsak a későnek, hanem mindenki másnak is.

Syntern

Az előadások jók és érdekesek. Galántai nem szereti sem a Microsoftot, sem a Windowst, s ezt sokszor hangoztatja, persze mindig megfelelő környezetben. Az biztos, hogy nagyon átfogó tudással rendelkezik. Témakörök: operációs rendszerek, jövőkép, vírusok...

TitCar - 2006.05.29.

Ajándék 2 kredit: bemész a zh előtti (azaz az utolsó előtti héten tartott) órára, jegyzetelsz/felveszed amit elmond Galántai, párszor elolvasod/meghallgatod és 4-5 jegyek közül valamelyikre megírod a zh-t az utolsó héten.

The Grizzly - 2010.01.23.

Rolam sok minden elmondhato, de az, hogy M$ parti vagyok semmikepp sem. Ellenben amit Galantai az oran muvel, az enyhen szolva is tulzas. A sok zombi meg automatikusan nevet, pedig a 80%uk ugyanugy MS termeket hasznal.

Egyebkent amikor epp nem oket szidja meg elvezetes eloadast is tart, de en orak felenel feladtam a bejarast az eroltetett MS szidas miatt. De jegyzetbol egyszeruen fel lehetett keszulni, sajnalom, hogy a 'hasznos anyagot' nem hallhattam eloben. Mondjuk ez ugy 4 eve lehetett, lehet azota valtozott a helyzet.

  • Ezen a helyen volt linkelve a(z) szgkult_06072_faddi_attila.doc nevű fájl ("szgkult_06072_faddi_attila.doc" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Valaszthato/SzamgepKult oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki
    Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
    @sch.bme.hu címre a kérésedet)
2007-es jegyzet

%META:FORM{name="KozismeretiForm"}% %META:FIELD{name="Trgy" title="Tárgy" value="Számítógépes kultúra"}% %META:FIELD{name="Trgykd" title="Tárgykód" value=""}% %META:FIELD{name="Tanszk" title="Tanszék" value="Innovációmenedzsment és Technikatörténeti Tanszék"}% %META:FIELD{name="Elad" title="Előadó" value="dr. Galántai Zoltán"}% %META:FIELD{name="Kreditszm" title="Kreditszám" value="2"}% %META:FIELD{name="raszm" title="Óraszám" value="2"}% %META:FIELD{name="Tmakr" title="Témakör" value="mérnöki"}% %META:FIELD{name="raijelenlt" title="Órai jelenlét" value="nem kötelező"}% %META:FIELD{name="Jegy" title="Jegy" value="zh"}% %META:FIELD{name="Elvrtmin.munka" title="Elvárt min. munka" value="semmi"}% %META:FIELD{name="Minimumrajrjegy" title="Minimumra járó jegy" value=""}% %META:FIELD{name="Elvrtmax.munka" title="Elvárt max. munka" value="semmi"}% %META:FIELD{name="Munkrajrjegy" title="Munkára járó jegy" value=""}%