Otthoni és irodai hálózatok a gyakorlatban - Labor: WLAN

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


Szőllősi Lóránd, lorro@lorro.hu

Mérési utasítás

 1. Jegyezd fel a router számát, ellenőrizd a doboz tartalmát!
 2. Állapítsd meg a kapott router beállításait! Add meg
  • az interfészek neveit;
  • mely interfész(ek) van(nak) felhúzva;
  • a hozzárendelt IP címet.
 1. Állítsd be nyílt WLAN elérést a routeren! Ehhez használj egy szabadon választott, egyedi ESSID-t (melyet dokumentálj a jegyzőkönyvben), és ügyelj a csatornakiosztásra. (Milyen szabály alapján osztjuk ki a csatornahasználatot?) Teszteld az elérést ping csomagokkal normál és flood módban is.
 2. Állíts be WEP titkosítást a roteren! Dokumentáld az elérés adatait, és teszteld az átviteli sebességet, csomagvesztést. Keress rá az interneten, hogy kb. mennyi ideig tartana (vagy mennyi adat begyűjtését igényelné) a titkosítás feltörése. Biztonságos ez a titkosítási mód?
 3. Állíts be WPA-PSK titkosítást a routeren! Teszteld a csomagvesztést. Végezz tesztet úgy is, hogy csak a WPA2-t és az AES-t engedélyezed. Hogyan változott ez az előző esetekhez képest, és mi ennek a magyarázata?
  • Mit szükséges telepíteni a működéshez?
 1. Készíts tervet az otthoni wireless hálózatod felépítésére! Milyen titkosítást használnál, hová telepítenéd az AP-t (esetleg AP-ket), milyen antennával szerelnéd?

Választható

 1. Készíts HotSpot-ot a routerből! Végezzen címfordítást, dhcp címkiosztást. Ügyelj arra, hogy menet közben nem zárhatod ki magad a routerből, azaz valamely interfészen a folyamatos kapcsolat biztosított legyen.
 2. Építs ki WLAN-WLAN linket két routerből, amelyen a kábeles hálózati forgalmat továbbíhatod! Hogyan kell beállítani ehhez a routereket?
 3. 2 routerből építs ki WDS-t! Próbáld ki a két hálózat közötti "roamingot". Hogyan tudod ez a laboron belül tesztelni (azaz kikényszeríteni a hálózatváltást)?
 4. Mérd és részletesen dokmentáld a csomgavesztést (ping flood-dal) és a késleltetéseket (normál ping-gel) különböző szintuációkban! Ábrázold a mért adatokat a távolság, jelerősség (SNR), titkosítási mód függvényében. Több mérés adatait átlagold. Milyen jellegű eloszlást mutat a késleltetés, és mi ennek a magyarázata?
Ezen a helyen volt linkelve a(z) soho_wlan.pdf nevű fájl ("Teljes mérési utasítás" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Valaszthato/SohoLaborWLAN oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
@sch.bme.hu címre a kérésedet)


Referenciák

-- Peti - 2006.11.13.