Kódelmélet HOWTO

A VIK Wikiből
(KodElmKedvcsinalo szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


Bindi

Zh-hoz és vizsgához tippek:

Fontos, hogy látható legyen: - Például egy determináns számítása kirészletezve (hogy számolsz pl GF(8)-ban) látható legyen, különben nem adnak pontot. (nem elég ha a kalkulátor "kidobta" - Az elszámolt példákra se adnak pontot ahogy megtekintéskor láttam. - Jól be kell gyakorolni a példákat, mert sajnos kevéske az a 90 perc.

Emellett a Zh és a vizsga között szerény véleményem szerint nem sok különbség van

Gáb

Szerintem érdekes, de elég nehéz. Matek jellege van, ebből is van egy nagyon jó hallgatói jegyzet, a könyv szerintem max monitorállványnak jó. A ZHk változó nehézségűek. A tavalyi pl, brutális volt, a mostani keresztes is nehéz volt, de teljesíthető. Levendovszky tanár úr szokott osztogatni pluszjegyeket, ZHmenteségeket és még vizsgamentességeket is órán annak, aki valami okosat mond (legalábbis kereszten, egyenesben nem tudom), de amúgy is szimpatikus, korrekt oktató.

Joco

Van belőle zh meg vizsga is, tessék példákat nézegetni. A tanár szeret plusz jegyeket(!) osztogatni órán ha tudtok valamit, ezt a keresztesek előszerettel ki is használják. Tehát érdemes bejárni. Ja és a könyv nem használható, teljesen másról van benne szó!

ismeretlen

Ismételjétek át hozzá a linalg könyv függelékéből a véges testeket, a véges test fölötti polinomokat, ...

Az előadások bravúrosak (ha nektek is Levendovszky tartja). Érdemes bejárni rá, márcsak azért is, mert pár dolgot máshogy ad le, mint ahogyan a könyvben szerepel, másrészt ott egyből meg is lehet tanulni az anyagot. [Sikerült valakinek csak bejárással átmenni a zh-n? - Peti]

Geri

Van egy kodelm_uj_jegyzet.pdf nevű jegyzet. Ebből készüljetek fel! Hallottam olyanról, aki ebből 4-est összehozott, de lehet a legenda az 5-ös emberkéről is igaz :-)

Mindig szoktak azért olyan anyagot beletenni a kérdéssorba, ami órán elhangzott, utalt rá esetleg Levendovszky + vmikor ugratásképpen belerakja a következő sorba is (hátha ugyanazon megtudja vágni még x1 ugyanazokat az embereket).

Érdemes nem csak a típuspéldákat tudni, hanem oda-vissza tudni az összefüggéseket, mert időnként fordított feladatot kell megoldani - pl. konvolúciós kódolónál nincs megadva az output (hanem ez a kérdés) vagy fordított PGZ alg.

FeZo

Levendovszky-féle cucc. Órára csak akkor érdemes bejárni, ha szeretsz beszólni meg kézzel kalimpálni, ugyanis szórják a pluszjegyeket. ZH/vizsga kétrészes, van egy elméleti része (teszt), és egy gyakorlati is, ami néha nem más mint a számológép nyomogatása meg egyenletrendszerek megoldása modulo X-ben. Könnyű elszállni egy kis elszámolással. Én magam részéről 2 ZH, 1 GyakIV és 2 vizsga után tudtam le a dolgot.

Kill Gates

Nem olyan veszélyes a tárgy, mint első nekifutásra tűnik, még talán azt is meg merném kockáztatni, hogy 1 héttel zh előtt fel lehet készülni belőle. Bár ezt semmiképp se javaslom, inkább hétvégeken mindig kicsit tanuljon - feladatokat oldogasson - az ember, úgy tényleg nem veszélyes. Ami a lényeg, hogy tudni kell miből kell készülni. Úgyhogy most mondom: aki megveszi azt a csodás kódelm könyvet - vagy netán már megvette infelmre - és abból akarja megtanulni a kódelmet... Na az akkor már meg is bukott, hogy úgy mondjam. Van egy 60 oldalas, kodelm_uj_jegyzet.pdf nevű játékos (+ Levendovszky honlapján 1-2 segédcucc), abból egész jól meg lehet érteni, kidolgozott példák + magyarázat is van hozzájuk. Végül: nem javaslom, hogy bejárj az órákra (kivételt képeznek a feladatmegoldós órák), inkább tanulj előre és úgy menj be valamelyikre, majd jelentkezz, hátha kapsz plusz jegyet vagy egyéb jutalmat...

ismeretlen

Na, ez egy furcsa tárgy. Az előadó, Levendovszky, olyan szórakozott professzor féle. Van aki bírja a stílusát, van aki nem. Órán osztogat plusz jegyeket, néha nevetségesen egyszerű kérdésekre is. Ezek ténylegesen beszámítanak! 4-es 5-ös ZH jeggyel és néhány plusz jeggyel megajánlja a vizsgajegyet is. Amúgy van egy húzós elméleti kérdéssor a ZH elején, ami beugró is (ha nincs meg, nem javítják tovább). A feladatok típuspéldák, kell gyakorolni őket, mert elég hosszadalmasak és könnyen elszámolhatók. Szerintem érdemes bejárni, az elméleti rész anélkül nagyon kemény, emellett van néhány téma, amit másképp tárgyal, mint a könyv. Csinál órán példamegoldást is.

GyorfiDaniel

Legfontosabb: nem szabad kimenni az óráról! Levendovszky Tanár úr ugyanis ha valamire érzékeny, akkor erre. Késést még megtűri, mert legalább ott vagy, de előbb elmenni TILOS, mert volt olyan, hogy valakienk felírta a nevét.. és nem hiszem, hogy Karácsonyi listájára.... Ja és NINCS SZÜNET!! anyag jól benne van a könyvben, ami érdeme előre is olvasni, ugyanis az órán előszeretettel osztogat plusz jegyeket kérdések megválaszolásáért és nem csak egyet, sőt zh- és vizsgamentességekkel is dobálózik néha. Volt, hogy Görögországi nyaralásért ment a válasz....=)) ZH kemény, mert van teszt, ami beugrónak számít (gyk. ha nincs meg a 40%, hiába vannak jó feladataid), tehát erősen ajánlott bejárni, mert az ott elhangzott elmélet szokott előjönni. néha van jegymegajánlás, de csak akkor , ha nem kéritek külön. pl. nálunk egy olyan órán, amikor elég kevesen voltunk (<25), akkor körbeadott egy lapot, és aki igy ott volt, annak adott megajánlott 4est/5öst, ami akár a plusz jegyekkel együt is érvényes volt (értsd: egy srác 5 plusz jeggyel és egy 2es ZHval, 5 ös évvégi jegyet kapott....)

Arwen

Egyesek szerint érdekes, szerintem is, csak engem azért ennyire nem érdekel.

) elég tömény matematika, véges testek meg irreducibilis polinomok.

Előadásra én jártam tavaly, de nem mentem vele sokra, nem voltam olyan okos és elvesztettem félúton a fonalat minden előadáson. ebbe talán az is belejátszott, hogy Levendovszky nem tart szünetet. Idén viszont elolvastam a könyvet és egész jó zh-t írtam. Persze mindenki másképp csinálja. Viszont kell rá tanulni meg gyakorolni(!), ugyanis kevésbé koncentráltak el fogják számolni és szívfájdalom nélkül 0 pontot fognak kapni. Jameg van egy beugró aminek rendszeresen hibás a megoldókulcsa, ezért érdemes megtekinteni, mit is csináltak a zh-ddal. Ennyi. Nem könnyű, de teljesíthető. Meg elég gyakoriak a típuspéldák. Nem adatbázisok, hogy mindig kitalálnak valami vicceset.


kovi - 2006.01.17.

  • Jótanács*: Tanuljatok gyíkok, mert elszámoljátok! Gyakorolni kell. Nincs sok idő, és jól kell tudni polinomosztani, GF(8) feletti aritmetikában számolni.

  • Legyen Ön is Kódelm-mester!:
Ezen a helyen volt linkelve a levendovszky.jpg nevű kép a régi wiki ezen oldaláról. (Kérlek hozd át ezt a képet ide, különben idővel el fog tűnni a régi wikivel együtt)


-- NeoXon - 2005.12.16. -- Peti - 2006.07.19. -- adamo - 2005.12.17.