Elosztott rendszerek vizsga, 2011. május 19. (elővizsga)

A VIK Wikiből
(ElosztottRendszerekVizsga20110519 szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


1. Elosztott és központi rendszerek tulajdonságai (10 db)

2. COM szerverek fajtái + kifejtés

3. A CORBA-ban mi az Object Adapter, mi a feladata?

(jegyzet 4. fejezet, 40. oldal)

Az objektumok sokféleképpen helyezkedhetnek el az ORB és a kliensekhez képest. Lehetséges olyan objektum, amely az ORB-tól és a kliensektől teljesen különálló process-ben fut, de lehetséges az is például, hogy mind az objektum, mind az ORB, mind a kliensek azonos process-ben végzik a funkciójukat egymás mellett és így nincs szükség aktiválásra, illetve deaktiválásra. Míg más objektumokat esetleg valamilyen objektumorientált adatbázist tart karban, és ezek egészen más hozzáférési – aktiválási eljárásokat igényelnek.

Az Object Adapterek feladata általánosan összefoglalva:

�** implementációk regisztrálása, � *� objektumreferenciák létrehozása és generálása, � *� objektumreferenciák leképzése az hozzájuk tartozó implementációkra, � *� implementációk aktiválása és deaktiválása, � *� kérések továbbítása a vázon vagy a DSI-on keresztül, � *� a biztonság szavatolása a Security Service segítségével.

4. Milyen két fajtája van a Sessio Beaneknek? Ábrázolja az életiklusukat!

5. Az adatbázisok és az objektumorientált leképezés között milyen kapcsolat van, hogyan feleltethetők meg egymásnak a fogalmak és műveletek?

6. Milyen objektum létrehozási stratégiák vannak WCF-ben? Hogyan lehet őket konfigurálni? Milyen állapotkezelése van az egyes stratégiáknak?

7. Hogyan működik a keresés a gnutella protokollban? Hogyan tudnak új peerek csatlakozni a rendszerhez? Milyen módszerekkel találhatják meg egymást a peerek? Mi az ultrapeer rendszer lényege?

-- Velias - 2011.05.19.