Az ösztöndíjosztás elveinek vitája

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Kedves Villanykarosok!

A VIK-HK tervezi az ösztöndíjosztás elveinek a felülvizsgálatát. A hat a VIK-HK-val azt tervezi, hogy ezen oldalon véleményezhetnétek a jelenlegi elveket, hogy szerintetek hogyan lehetne igazságosabbá tenni. A célunk egy konstruktív vita kialakítása, azaz kérünk mindenkit hogy mikor módosít egy pontot, akkor írja oda, a javaslatát az aláírásával:

A VITÁT TAVALY LEZÁRTUK, így a 2007/08/2-es elvek nem fognak változni. Ez valamelyik HK-s jegyzőkönyben is látható, hogy a HKNewsben állandóan meg volt hirdetve kb júniusig, mégse voltak nagyon aktívak az emberek, így nem nagyon született érdemi ötlet itt.

PS: Ha van érdeklődés akkor esetleg novemberben újraindítjuk hogy a 2008/09/1-es félévben más elvek alapján osszák ki az ösztöndíjakat.

-- Bindi - 2007.09.22


 • Például*:

A KTH fogadja a reklamációkat az első kifizetési időponttól számított 18. munkanapig.

 • legyen a 20. munkanapig mert az pont 4 hét -- Bindi - 2007.02.29.

Ha úgy látod hogy plusz elvre van szükség, akkor alul az Egyéb javaslatok alatt teheted meg. Az életképes ötleteket egy véleménynyilvánító szavazásra bocsájtjuk a VIR-en, amelynek eredményeit a VIK-HK figyelembe fogja venni.

Azt viszont nem toleráljuk, ha valaki a másik hozzászolását kitörli. Ezt naplózzuk, és esetlegesen retorziót alkalmazhatunk.

Javaslatok amit biztos nem veszünk figyelembe

 • Diszkriminatív ötletek pl: A kopaszok többet kapjanak mint a feketehajúak
 • Közösségi munka figyelembe vétele, szakmai illetve demonstrátori munka erre van a Kari BME ösztöndíj (e félévire itt a link) (Itt el lehet érni max 45e Ft/hót)
 • Egyetemi szintű munka, erre az Egyetemi BME ösztöndíj van (link) (Itt el lehet érni max 30e Ft/hót, és ettől az évtől kezdve EBME és KBME együtt is adható)
 • Kiemelkedő tanulmányi eredmény értékelése, erre a Köztársasági Ösztöndíj van (link)(Itt 10 hónapon keresztül havi 33e Ft jár)

Elöző féléves elvek

Itt láthatjátok, hogy eddig már milyen elvek voltak:

Az utolsó kettő az teljesen más mint a mostani rendszer. Az "igazságtalanság" az utolsóban az volt, hogy mindenki egy kalapban volt (alapképzés, szakirány) és az alsó határtól csak 5.0-ig ment


És az elvek amiket Ti is felülvizsgálhattok :)

Az ösztöndíjosztás elvei a következő félév(ek)ben

Az ösztöndíjosztás menete

A kar hallgatói az utolsó vizsgájukat követő lehető legrövidebb időn belül leadják leckekönyvüket a Központi Tanulmányi Hivatalban (KTH). A leckekönyvek ellenőrzését, zárását és az átlagok kiszámolását a KTH a lehető leghamarabb megkezdi, majd az adatokat a beiratkozást követő legrövidebb időn belül a Kari Hallgatói Képviseletnek átadja. A HK elvégzi a keretek felosztását, meghatározza a minimális és maximális ösztöndíjösszegeket. Ezeket nyilvánosságra hozza a weboldalán és lehetőséget biztosít a hallgatók számára ösztöndíjuk ellenőrzésére. A KTH fogadja a reklamációkat az első kifizetési időponttól számított 18. munkanapig. Ezt követően nincs lehetőség az ösztöndíjösszeg pozitív irányú módosítására. A Hallgatói Képviselet a pontosított adatok alapján elvégzi szükséges korrekciókat. A Hallgatói Képviselet eljuttatja az ösztöndíjösszegeket tartalmazó listát jóváhagyásra a Kar dékánjához, majd kifizetésre a KTH-ba, valamint a későbbiekben meghatározza a fenti adatok alapján a késedelmes ösztöndíjkifizetések összegét.

Homogén hallgatói csoportok:

A Villamosmérnöki és Informatikai Karon a hallgatók a következő homogén hallgatói csoportokba tartoznak:

 • villamosmérnöki szak, alapképzés
  • Mivel ez a régi 5 éves képzés ezért aki nagyon lemarad, az jó lenne ha belehúzna, ezért javaslom, hogy 2007/08 őszi félévétől ez a csoport olvadjon bele a szakirányú csoportba, pláne hogy hihetetlenül megugorhat az ösztöndíj, mert akik jobb átlaggal nyomták valószínűleg már szakirányon vannak, és köztudott, hogy a BSc-s helyettesítő tárgyak könnyebbek. Így úgy látom, hogy unfair, hogy esetleg jövöre 3.5 annyi járna, mint idén 4.0-ra. Elvileg már ebben a félévben keresztbecsatlakozás van, ami azt jelenti, hogy alacsonyabban lehetnek az átlagok mint egy fél évvel ezelőtt. -- Bindi - 2007.04.15
   • köztudott, hogy szakirányon sokkal magasabbak az átlagok, mint alapképzésen. Az is valószínű, hogy aki jövőre még alapképzésen lesz, nem tolja valami jól az egyetemet. Ezekből elég valószínű, hogy az ilyen emberek (szakirányos HHCS-be kerülve) egyáltalán nem fognak semmilyen ösztöndíjat kapni. (Továbbá ez méginkább alulmotiválttá teheti őket az igyekvésben..)

Az ilyen emberek nem fogják a Bsc-s átalgokat növelni, remélhetőleg szépen beleilleszkednek majd abba a szintbe. Aki itt átlag alatti, az ott sem lesz eminens.. -- Wyll - 2007.04.23.

  • Szerintem akik több mint 1 év csúszásban vannak, azoknak azért ne a fele kapjon már ösztöndíjat. Szóval vagy a kollega is írta, villanyon 2007/2008 tavasztól, infón 2008/2009ősztől lehetne azt, hogy egybeolvadnak az alapképzésesek meg a szakirányosok, vagy a hagyományos alapképzésen levők a bsc-sekkel (tekintve hogy egy idő után csak bsc-s tárgyak lesznek ez talán még ésszerűbb is). vagy mondjuk csak 25% kapjon ösztöndíjat, nem 50%. Elég meredek, lenne, hogy mondjuk alapképzésen 3.5-nál lenne a felső 5%határa... (már most is csak vmi 4.6 volt infón, de akik ilyen 4.0 körül zúzzák azok szvsz úgyis elmennek időben szakirányra...) és akkor ilyen 3.0-ra lehetne majd kapni ilyen 16-18K-t... aki meg elmegy időben szakirányra, és csinál 3.0-t nem is kap ösztöndíjat...-- TitCar - 2007.04.09. , 2007.09.22.
  • Javaslok erről egy külön vitafórumot indítani, ahol meg lehetne beszélni, hogy senki ne járjon rosszul. -- orbit - 2007.09.22.
 • villamosmérnöki szak, szakirányú képzés
 • műszaki informatika szak, alapképzés
  • Hasonlóan meg kéne szüntetni mint a villamosmérnöki szakon, figyelembe véve hogy fél évvel később van itt a szakosodás -- Bindi - 2007.04.15
 • műszaki informatika szak, szakirányú képzés
 • egészségügyimérnök-képzés
 • B.Sc. mérnök informatikus
 • B.Sc. villamosmérnök


A szakirányú képzés csoportjába azok a hallgatók tartoznak, aki a megelőző félévben már szakirányú képzésben vettek részt.

Az ösztöndíj odaítélésének alapja

Ösztöndíjban kizárólag államilag támogatott képzésben részt vevő, normál pénzügyi státuszú hallgatók részesülhetnek, aktív tanulmányi félévben. (5 éves képzésben részt vevők esetén: 13 aktív félév, kiegészítő képzés: 8 aktív félév, BSC: 9 aktív félév) Az ösztöndíj odaítélésének alapja a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatban meghatározott ösztöndíjindex, valamint annak ténye, hogy a hallgató melyik homogén hallgatói csoportban van. Az ösztöndíjindex két tizedesjegyre való kerekítéssel kerül kiszámolásra. Az ösztöndíjátlagba nem számítanak bele a korábbi félévben teljesített, akkreditált tárgyak. Passzív félévről visszatérő hallgató esetén az ösztöndíj meghatározásának alapja a passzív félévét megelőző utolsó aktív félévösztöndíjindexe.

 • Szerintem az ösztöndíjátlag, mint elosztási alap cseréjét érdemes lenne átgondolni. Mert ez nagyon jó arra, hogy díjazza azokat, akik pulsszban teljesítenek krediteket és büntesse azokat, akik kevesebbet csinálnak meg, viszont emiatt szerintem nem megfelelő súllyal szerepel benne a teljesített tárgyak minősége. Vagyis gyakorlatilag azonos öszötdíjátlagot érhet el az, akinek 20 kreditnyi 2-esre teljesített "szakmai" tárgya van + 15 kreditnyi 4-esre teljesített 2 kredites "tölteléktárgya", mint az, aki megcsinál 20 kreditnyi "szakmai" tárgyat "rendesen" 3-as/4-esre. Tehát a minőségre nem esik olyan súly, mint a mennyiségre, ami szerintem nem feltétlen jó elv. -- night[w] - 2007.05.15.
 • Imho tölteléktárgyakkal(sic!) maximum két félévig jár jól, mert ha jól tudom nem lehet korlátlan számban tárgyakat ingyenesen felvenni. Utána meg az illető személy lesz olyan gondban hogy 20 kreditnyi kötelezője van. Szóval ha valaki a gazdasági és humán tárgyakat (mennyivel szebb, mint a tölteléktárgy) nem egyenletesen veszi fel (mondjuk hogy ne bukjon ki), az nem feltétlenül jár jól, legalábbis hosszú távon biztosan nem, és ez talán visszatartó erő lehet. -- FuliBali - 2007.05.21
 • Mint már a fentiekben is elhangzott, a jelenlegi ösztöndíjátlag-számítás elég csúnya anomáliákhoz vezethet. Választható tárgyakkal könnyen lehet jó jegyet szerezni, és ráadásul, ha 30 kredit felett vagyunk, akkor már egy rossz jegy is sokat számít. Pl. 3 ötkredites választható tárgyból kettest szerezve, meg lehet bukni egy alaptárgyból és még mindig megvan az 5.00 átlag. Persze lehet mondani, hogy 3 plussz tárgy az sok munka, de tudjuk, hogy ezekből a tárgyakból a sok munka többnyire fakultatív, az osztályzásban nem tükröződik, és átalában még az is kap 2-est vagy 3-ast, aki sose járt be, és vizsga előtt mondjuk fél órát készült. Aki viszont megcsinálja mind a 3 választhatót 5-ösre, az szerintem megérdemli a 6-7 -es átlagot. Szóval valami olyan rendszer kellene, ami jutalmazza a mennyiséget, de csak ha minőség is van benne. Az ösztöndíj mégiscsak a jó eredményekért való jutalom kellene hogy legyen. Íme egy javaslat: kettes nem számít bele az ösztöndíjátlagba, hármas ér 1-et, négyes ér 2-t, ötös ér 3-at. Így aki éppen átment valamiből az ezért nem kap jutalmat, csupán örülhet, hogy átment. Továbbá nagyobb a különbség 3-as és 4-es között, valamivel kisebb 4-es és 5-ös között. Ugyanúgy oszthatunk 30-cal, így az 50-60 kreditet vállaló mazochisták továbbra is elérhetnek hatalmas átlagot, de csak ha jók az eredményeik. -- [Zombori Zsolt] - 2007.06.25.
 • Szerintem azt, hogy valaki milyen érdemjegyet szerez, nem kéne azzal büntetni, hogy most rosszabb az érdemjegyed, ezért csak ennyi lesz az ösztöndíjátlagod... Lehet, hogy "szerencséje" volt kifogni egy olyan vizsgaalkalmat például, amikor már a 2-es is jó jegynek számít, pedig egy másik vizsgaalkalmon lehet, hogy könnyen elérte volna a 3-ast, esetleg még egy kis rátanulással a 4-est. Inkább akkor már a közismereti, választható tárgyak és az alaptárgyak között kéne meghúzni az élesebb határt. Például úgy, hogy az alaptárgyak 1,5x-2x súllyal szerepeljenek. A 30-cal való osztást meg el is lehetne hagyni :) Amúgyis csak az számít, "kinek van több pontja".

Az ösztöndíjkifizetés időpontjai

Az ösztöndíj a Diákközpont igazgatója által meghatározott időpontokban kerül kiutalásra, az őszi félévben öt alkalommal, a tavaszi félévben hat alkalommal, egy féléven belül megegyező összegekben. A tavaszi félév hatodik kifizetését a szeptember során még aktív státuszú hallgatók kapják, összege megegyezik a tavaszi félévben kiutalt ösztöndíj összegével.

 • Unfair, hogy aki lediplomázik tavasszal, a szeptemberi kifizetést nem kapja meg (mert elvileg nincs meg a hallgatói jogviszonya). Aki ősszel diplomázik, ott nincs ilyen. -- Bindi - 2007.04.15.

Az ösztöndíj összege

Ösztöndíjban részesül az egyes homogén hallgatói csoportokban lévő hallgatók 50%-a, az 50% határán lévő ösztöndíjindexű hallgatók mindannyian kapnak ösztöndíjat. Az ösztöndíj minimális és maximális összegét a Hallgatói Képviselet állapítja meg a vonatkozó félévben nyújtott teljesítmények alapján az ösztöndíj keretösszegének figyelembevételével úgy, hogy a minimális és maximális összeg hányadosa legalább 3 legyen. Egészségügyimérnök-képzésben a minimális és maximális összeg a vonatkozó félévben a mintatantervben előírt kreditszámhoz igazodik, így 12 teljesítendő kredit esetén a többi képzésnél alkalmazott összeg 12/30-ada, 36 teljesítendő kredit esetén 36/30-ada. Az ösztöndíjak a matematikai kerekítés szabályai szerint 100 forintra kerekítve kerülnek kifizetésre. Az ösztöndíjösszeg a minimális ösztöndíjátlagtól (ez az az ösztöndíjátlag, amiért már jár ösztöndíj) lineárisan növekszik az ösztöndíjátlag függvényében egy töréspontig. A töréspont homogén hallgatói csoportonként van megállapítva. Az adott homogén hallgatói csoportban a hallgatók legjobb ösztöndíjátlagot elért 5%-ának a minimális átlaga képezi a töréspontot. A töréspontot meghatározó ösztöndíjátlag felett az ösztöndíjösszeg az ösztöndíjátlag függvényében lineárisan növekszik, azonban annak meredeksége a töréspont alatti egyenes meredekségének 0,4-0,6 szorosa. (Ez a szám az átlagok és a rendelkezésre álló keret pontos ismerete esetén kerül meghatározásra.)

Egyéb javaslatok:

A nullkredites nyelvi tárgyak is számítsanak

A nullkredites nyelvi tárgyak is számítsanak bele az ösztöndíjátlagba, mondjuk két kredit erejéig. Tehát nem a tanulmányi átlagba, és kredit se járjon értünk. Ezzel lehetne a hallgatókat motiválni picit a nyelvi tárgyak teljesítésére, talán nem tizedelődnének meg a nyelvi csoportok a ZH-időszak kezdetén, illetve a tanárok sem azzal kezdenék, hogy "nem adok házit, mert úgysem csinálják meg". Ugyanakkor valószínűleg emiatt nem ülne be senki ingyenkredit szerzési céllal kezdő csoportba felsőfokú nyelvvizsgával, mert a kurzusok katalógusosak, kötelező megjelenni.

A munkaerőpiacon a nyelvtudás nagyon erősen számít, az ösztöndíj formájában mégsincsenek a hallgatók motiválva, illetve a többi tárgyat a nyelvtanulás rovására teljesítik. A nyelvi tárgyakért nem kap az ember kolit sem, és a ZH-időszak beütésekor könnyű elhanyagolni a nyelvi tárgyakat. -- palacsint - 2007.04.06.

 • Szerintem értelmes palacsint felvetése, pl nálunk fejlettebb államokban, Svédországban ahol Erasmussal voltam kint 7.5 kreditet adtak heti 2x2 svéd nyelvóráért, ami sok szerintem de tükrözi a nyelv fontosságát. Ezt befogadták bizonyos más európai egyetemek, igaz van ahol 5 kreditet adtak érte. Szóval nem az a lényeg, hogy ennyi kreditet adnak, hanem hogy valahogy nyelvtanulás el legyen ismerve, hiszen eléggé fontos dolog -- Bindi - 2007.04.15.
 • Picit mindig meglepődöm, mikor arról van szó, hogy ösztöndíjjal buzdítsuk az embereket tanulásra. Ha csupán annyit ajánl az egyetem, hogy ingyen lehet nyelvet tanulni, már akkor is nagyon sok költségtől szabadította meg a tanulni vágyókat. A másik, hogy ha valaki pénzért akar tanulni, akkor rá fog jönni, hogy nem éri meg. Sose fogunk annyi ösztöndíjat kapni, mint amennyit bármilyen infós aljamunkáért kínálnak, avval az állam bácsi nem tud versenyezni. Ettől függetlenül szerintem lehetne a nyelvi tárgyakért mind kreditet, mind ösztöndíjat adni, csak épp nem emiatt a pénz miatt érdemes felvenni őket. -- [Zombori Zsolt] - 2007.06.25.
 • Szerintem elsikkadt valahol az az információ, hogy itt nálunk ingyen lehet nyelvet tanulni (nagyon sokféle nyelvet), míg máshol fizetni kell érte, és van: német, angol, esetleg olasz. Az emberek elmennek - egyébként a kreditessel is így vannak - és passzívak. A kredties nyelvi tárgyak nem a nyelvtanulásról szólnak, hanem ismeretek elsajátításáról idegen nyelven. A sok lúzer miatt pedig, ezek két hét után átcsapnak középiskolai angolórába, mert nem képesek felfogni, hogy ilyenekre akkor menjenek, ha beszélnek angolul. Ha meg beszélni akarnak angolul, akkor vegyenek fel sima nyelvi tárgyat, és járjanak be, csináljanak házit, stb. Szóval ellenzem, hogy kreditet adjanak a nyelvi tárgyakért. Magyarországon ez nem megy. -- zyron - 2007.09.22.

-- Bindi - 2007.04.15.